miesenergiaa

Valeopettajuutta ei ole kriminalisoitu

Puheet kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) moraalittomasta plagioinnista ja epäpätevyydestä ovat jokseenkin merkityksettömiä, sillä Suomi on täynnä muodollisesti epäpäteviä kansankynttilöitä, jotka hoitavat hommansa. Jos kriminalisoisimme valeopettajuuden, niin mistä enää löytäisimme riittävästi tekijöitä kaikkiin opinahjoihin, kun se jo nykyisellään on vaikeaa? Valelääkärien ja -hoitajien tekemät diagnosoinnit, määräykset ja hoito on ollut jokseenkin tutkittavissa ja sanktioitavissa, mutta millainen oikeusturva on koululaitoksen asiakkailla?

Iltasanomien Timo Haapala kirjoitti tammikuussa, että ”asiaosaaminen on kauniisti sanottuna Huhtasaaren heikko lenkki. Hyvä kysymys kuuluu, tuputtaako Huhtasaari kummallisia, ulkoavaruutta hipovia näkemyksiään tahallaan vai tietämättään.”

”Monet ihmettelevät, onko kasvatustieteiden maisteri, luokanopettaja Huhtasaari edes kansanedustaja-aikanaan perehtynyt perustuslain muutoksiin, joita on 30 viime vuoden aikana tehty.”

Ihmekös tämä, kun normisti opinnoissa ja ammatissaan asianmukaisesti etenevä hallitsee edellisen ennen siirtymistään seuraavalle tasolle, mutta ansiotonta arvonnousua edustavien tietopohja voi jäädä hyvinkin puutteelliseksi. Ainakaan vippaskonsteilla hankittu pätevyys ei paranna uskottavuutta, mutta moraalittomuus ei ole laittomuutta ja perussuomalaisten moraalittomuudella on ollut lähinnä poliittisen nosteen vaikutus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Käsitteet kuntoon:
Kelpoisuus: vaadittava tutkinto suoritettu
Pätevyys: todellinen osaaminen

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Teknisesti käsitteet ovat yksinkertaisia, mutta niiden tulkinta kaipaa pohdintaa. Muodollisesti pätevä, tutkinnon hyväksytysti suorittanut voi olla siis käytännössä osaamiseltaan epäpätevä ja muodollisesti epäpätevä hyvinkin pätevä käytännössä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mutta kumpikaan ei välttämättä ole varastanut toisten tekemisiä omiin nimiinsä eli ei liity suoranaisesti tämän Huhtasaarigate:n "pihviin".

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Opiskeluaikoina olin opettajana eri kouluissa viransijaisena, paikkaamassa sairaslomalle olevien opettajien työpanosta. En ollut valeopettaja. Ne ilman opettajantutkintoa olevat viransijaiset, jotka tekevät vaikkapa koko vuoden mittaisen viransijaisuuden, eivät ole valeopettajia. Ne tuntiopettajat, joilta puuttuu opettajan virkaan vaadittava tutkinto, eivät ole valeopettajia.

Valeopettajaksi henkilö muuttuu siinä vaiheessa kun hän väärentää tutkintotodistuksen ja hakee sillä perusteella opettajan työtä, olipa sitten kyseessä virka tai tuntiopettajan toimi. Valeopettajuus on siten kriminalisoitu Suomessa.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Kiitos. Hyvin avartava näkökulma.

Juhani Vehmaskangas

Se on nimenomaan noin. Lääkärinä saa toimia vasta kun on riittävästi lääkärinopintoja suorittanut. Tuomarinkin pitää olla pätevä.

Sitten on paljon sellaisia tehtäviä ja virkoja, joita voi lain mukaan hoitaa myös henkilö, jolla ei ole vaadittavaa tutkintoa. Kyse ei silloin ole "valevirkailijasta".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

L.Huhtasaarta ei ole kukaan syyttänyt valeopettajuudesta mutta hänen on epäilty esittäneen oppiarvonsa saavuttamiseksi opinnäytetyön jonka hän suurelta osin olisi plagioinut toisilta. Jos epäilyt osoittautuvat aiheellisiksi ja tulevat toteennäytetyiksi, hänen on harhauttanut oppilaitostaan ja huijannut itselleen oppiarvonsa. Hän on siis silloin huijannut mutta ei esiintymällä muodollisesti kelvollisena opettajana ilman asianomaista tutkintoa. Hän ei siis ole väärentänyt tai hankkinut kepulikonsteilla tutkintotodistusta vaan suhmuroinut opinnäytetyönsä.

Jos hän on todellakin syyllistynyt huijaukseen, häntä ei missään nimessä pidä yrittää sekottaa rehellisesti arvokasta työtä parhaan kykynsä mukaisesti tekeviin mutta muodollisesti epäpäteviin opettajiin jotka eivät yritäkään esittää muodollista kelpoisuuttaan.

Toimituksen poiminnat