miesenergiaa

Maahanmuuttajien rekrytointi pelastaa Suomen työvoimatarpeen?

Suomen väestö vanhenee, lapsien syntyvyys hiipuu ja matalapalkka-alojen työvoimaresurssit heikkenevät, eikä kasvukeskusten riittämätön vuokra-asuntotarjonta ja perustarpeisiin riittämätön ansiotaso edistä niin aktiivimallin hyödyntämistä kuin nuorten kouluttautumista tarpeiden mukaisesti. Tämä on paha yhdistelmä, jonka selättämiseksi ei ole edes etsitty läpipitävää ratkaisua, koska uhkakuvat myyvät vaaleissa todellisuutta paremmin. 

Varmaa on vain se, että työvoimapulaan on saatava lisää tekijöitä ja, koska se ei onnistu maassa jo olevan väen voimin, on meidän mentävä merta edemmäs kalaan ja rekrytoitava maahanmuuttajia. Kielellisten valmiuksien kohentamiseksi tulee myös lisätä suomenkielen opetusta rekrytoitavien kotimaassa, mikä osaltaan markkinoi meitä nykyistä tehokkaammin. Muualta katsottuna Suomi on Pohjolan Eldorado, vaikka täällä elävät näkevätkin sen monin paikoin toisin.

Maahanmuuttajien massarekrytointi Suomen työvoimatarpeen pelastamiseksi on pakon sanelemaa, sillä kaikilla aloilla on suurta haluttomuutta työllistää osatyökykyisiä. Vammaiset esim. kelpaavat puolueille vain solidaarisuusmainintoina ohjelmissa, mutta konkreettiset toimet työllisyyden edistämiseksi ovat kosmeettisia.

Globaalisti maahanmuuttajien massarekry on kuitenkin edesvastuutonta, sillä kuka lopulta hoitaa maailman köyhimpien valtioiden tarpeet, kun näitä rikkaammat maat ovat houkutelleet osaavan työvoiman muualle. Perinteisesti vauraat maat ovat paikanneet omantunnontuskat kehitysapurahoituksella, jonka hyöty valuu lähinnä hätäapua tarjoavien organisaatioiden pyöritykseen, rahoituksen rippeiden yltäessä ruohonjuuren. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ongelma on se, että maahanmuuttajien massarekry ei ole mitenkään mahdollista. Meillä on työpaikkavaatimukset laadullisesti ja lupien kanssa niin tiukat nykyään, että ilman todennettua osaamista et pääse edes siivoamaan. Koskee yhtälailla kantaväestöä.

Sitten on tosi vaikeaa kouluttaa osaavaa työvoimaa millekään alalle jos länsimaiset aakkoset eivät ole edes hallussa tai englantiakaan ei osata.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Siksi kielenopetus tuleekin aloittaa rekrytointimaassa, jolloin voimme kohdentaa rekryä tehokkaast. Luvat eivät ole ongelma, jos tiedot ja taidot ovat hyvällä mallilla. Jo 2000-luvun alussa Suomessa järjestettiin muodollisesti päteville opettajille muuntokoulutusta meidän tarpeita ajatellen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tästä havainnosta erityiskiitos blogistille:

"Globaalisti maahanmuuttajien massarekry on kuitenkin edesvastuutonta, sillä kuka lopulta hoitaa maailman köyhimpien valtioiden tarpeet, kun näitä rikkaammat maat ovat houkutelleet osaavan työvoiman muualle. "

Tämä on modernia kolonialismiä; houkutellaan osaajat kehittyvistä valtiosta. Tosin Suomi ei tässä kisassa oikein pärjää, mutta periaatteellisestikin. Kuka jää rakentamaan omaa maatansa ja hoitamaan sairaat, vanhukset ja lapset siellä.

Juha Hämäläinen

Puhut itsesi pussiin. Miten mamulla on täällä varaa asua kaupungeissa palkallaan, jollei ole kantaväestölläkään.

Toisekseen emme kaipaa tänne yhtään lisää vuokralla-asujia vaan ihmisiä, jotka elävät palkoillaan, maksavat omistusasuntonsa ja maksavat myös valtion veroja eikä vain kunnallisveroa kuten kahden tonnin palkoilla tehdään. Ja lopultakin muuttajien tulee osata jotain tuottavampaa kuin hanttihommat ovat. Hanttihommat sopivat koululaisille, opiskelijoille ja työttömille, joille ei muuta löydy. Työttömille työpakko niin ei työväki lopu. Lopetetaan toimettomana olosta maksaminen kokonaan.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Suomalaiset haluavat asua yksin, kun taas esim. euroopassa ja varsinkin eteläisimmissä maanosissa ihmiset asuvat enemmän yhdessä, jolloin myös kustannukset ovat maltillisemmat. Näin tekevät myös monet omistusasunnon hankkineet, jotka ulkoistavat yhden huoneen alivuokralaiselle.

Juha Hämäläinen

#5. Terve ihminen ei halua asua kasassa tai taloyhtiössä. Se on kolhoosi eikä ihmisen kodin paikka.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #26

Ihmisellä on onni matkassa, jos hän voi valita mieleisen asumismuodon. Yksinäisyys on yksi kansantaudeistamme, jonka lääkitykseen riittäisi ripaus yhteisöllisyyttä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei Suomessa työvoimapulaa ole eikä tule. Suomessa on ilmaistyövoimapula.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Ilmaistyövoimaa on yllin kyllin tarjolla, mutta toisen asteen koulutuspaikkojen lopettaessa maksamisen työpaikkaoppimisesta, on työelämätarjonta hiipunut. Tässä on monensuuntainen alennustila. Opiskelijat menettävät tärkeät oppimisympäristöt, työpaikat menettävät toimivan rekrytointiväylän ja kokonaiset alat menettävät otteensa omasta kehityksestään.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Meillä paljon maahan tulleita työttömänä. Lisääkö näitä työttömiä tarvitaan?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Suomen työvoiman kohtaanto-ongelma on merkittävä. Jos maassa jo oleva työvoimaresurssi ei halua tarttua tilaisuuteen ja työllistyä, eikä työnantajapuoli halua rekrytoida työhaluisia, mutta osatyökykyisiä, niin mitä muita vaihtoehtoja meillä on?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

On aivan turha perustella, että Suomi tarvitsee työvoimaa, sen takia maahanmuuttajia tarvitaan ja kilpaillaan kuka sanoo suurimman luvun mitä tarvitaan.
Pysähdytään hetkeksi.

Pohjola ja Nordea ilmoitti vähän aikaa sitten että digitalisaation vuoksi heiltä katoaa lähi vuosina tuhansia työpaikkoja. Varmaan myös muissa yrityksissä digitalisaatio voi vaikuttaa.
Kenties näistä voidaan uudellen kouluttaa toisiin tehtäviin. Varmasti helpompaa kun kieli sama ja kulttuuri on sama.
Onko nämä huomioitu?

Talouden ennustuksissa on yleensä huono tarkkuus, puhutaan vaikka bruttokansantuotteen kasvusta, seuraavalle vuodelle ennustus menee yleensä metsään, kuluvana vuonnakin korjataan ennustuksia moneen kertaan tänäkin vuonna syksyllä vielä korjattiin ennustusta tälle vuodelle.

Miten ihmeessä sitten maahanmuuttajien tarvetta osataan ennustaa?

Samanlaista ilmiötä oli vuonna 1989, että Suomesta loppuu työntekijät ja nyt pitää kiireesti haalia työntekijöitä. Kuinkas kävi tuli pahin lama vuosikymmeniin ja omaa väkeä työttöminä ja yrityksiä kaatui. Eipä loppunut työntekijät vaan työpaikat!

Eikö näistä ennustuksista ole opittu mitään?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Mamukortti on sillai kiva, että sillä saa mm. persut liikkeelle, vaikka harva kommentoija lukee tekstistä muuta kuin ”maahanmuuton lisääminen”.
Mitä perussuomalaiset tai muut maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat puolueet ovat tehneet edistääkseen työhaluisten, mutta eri tavoin vajaakuntoisten osatyökykyisten työllistymistä, jotta maahanmuuton lisäämistä ei tarvittaisi?

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Voisiko joku nimetä nämä ammatit tai "hanttihommat" mitkä eivät suomalaiselle kelpaa!?

Suomessa päästetään nuoret liian helpolla nykyisin "yhteiskunnan elätiksi". Vaikken mikään työllistämisen asiantuntija olekaan niin voisin kuvitella että "lorvimiseen" tottuu melko nopeasti jos rahaa tulee "seinästä"..

Nyt nuoret aikuiset oppivat välttelemään töitä (ei missään nimessä kaikki!)ja sitten tulee virolainen, uspezkistanilainen, puolalainen, vänäläinen, muutama maahanmuuttaja jne. paikkaamaan "työvoimapulaa".

Sitten lisäkysymyksenä tähän perään kysyisin, onko siitä tehty tutkimuksia kuinka paljon esim 30 000 maahatulijaa "työllistää" virkamiehiä eli julkista sektoria? Meillähän on nyt jo niin järjettömän kokoinen julkishallinto, eduskunta mukaanlukien, että tässä vaan verot kasvaa jos tällä nykymenetelmällä aletaan "työllistää"...

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Ennenpitkää käy myös niin, että maahanmuuttotaustaiset suomalaiset unohtavat täällä oppimansa kielen, jolloin on hyvä, että meillä on samaa äidinkieltä taitavaa henkilökuntaa esim. hoivasektorilla. Tai vasta tänne saapuneiden lasten hoitoympäristöissä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Muutin suomeen 1973 työvoimapulan aikana, pula loppui 1974 ensimmäiseen öljykriisiin.
Seuraavan kerran puhuttiin työvoimapulasta 80 luvun lopulla, suomi oli pohjolan japani, se päätyi devalvaatioon.
Sitten 90 luvulla ruvettiin manaamaan 2000 luvulla räjähtävällä eläkepommilla, se jäi suutariksi.

Suomessa on asukasluku lisääntynyt 45 vuodessa miljoonalla.

Työvoimapula ennustetaan samalla tavalla, kun Jeesuksen uuta tulemista, uskon asioita molemmat.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Eläkepommi näkyy hyvin konkreettisesti terveydenhuollon suorittavalla puolella, rekryt eivät vedä ja työmäärä kasvaa. Vasemmistopuolueet julistavat ay-napanuoran ohjaamina työläisten solidaarisuutta, jota ei kuitenkaan ollut tarjolla silloin kun Suomen vienti veti hyvin ja Paperiliitto lakkoili itselleen, ja vain itselleen parempaa ansiotasoa. Paha sai lopulta palkkansa ja ahneen luu jäi vetävään käteen, kun paperi lakkoili koko alan pois Suomesta.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Suuret ikäluokat ovat vain tilapäinen piikki, joka tasaantuu suhteellisen nopeasti.

Rekry ei vedä, se taas johtuu keskistymisestä, Kouvolassa lakkautettiin tiettyjä terveydenhoidollisia toimintoja ja keskityttiin ne Kotkaan, jostain syystä Kouvolan henkilöstö ei ole innostunut siirtymään Kotkaan, joten keinotekoisesti luotiin työvoimapula.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Helsingissä ja muissa isoissa kaupungeissa ei tarvitse olla työttömänä hetkeäkään, jos ei niin halua, siivoustyötä, varastotyötä, taksikuskin hommia, keräilyä, kaupan-alan hommia ym. löytyy heti.

Työt eivät ole ihania, eikä niillä saa ostettua uutta mersua kuukauden palkalla, mutta enempi kyllä saa kuin peruspäivärahaa.

Noita kaikkia on tullut tehdyksi, enkä saanut mersua, nyt mikroyrittäjänäkään en saa mersua, mutta kivampaa työtä tämä on.

Sitten tulee se ongelma, että asuminen on niin jumalattoman kallista, että se karsii valtaosan halukkaista pois markkinoilta, ei kai se kauheasti lisää työintoa, jos vuokraan menee valtaosa palkasta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

On se aika raskasta maksaa vaikka 1800 egen palkasta vuokraa ja matkustuskortit. Tai siis ongelma on se, että matalapalkkaduunista ei jää käteen mitään jos on tavallinen työtön.

Sen sijaan eläkeläinen voi hankkia lisärahaa ja tekemistä päiväänsä (kuten eräs eläkkeellä muuten oleva taksinkuljettaja miulle jutteli, tekee taksiduunia sen verran että vaimonsa kanssa tekevät lomamatkan kerran vuodessa, vaihtelua päivään) Sitten tietty opiskelijat.

Mutta ei ole herkkua pääkaupunkiseudulla tehdä halpaduunia ihan puhtaasti työttömän statuksella. Työstä pitää saada jotain muutakin jos sitä tekee, koska 38/h viikko työtä ja 300 egeä nettona käteen lisää vs. ei työtä ei ole kovin houkutteleva vaihtoehto.

Mutta noin yleisesti ajattelen että työn tekeminen on terapeuttista, erityisesti jos saa tehdä sitä mitä osaa ja missä on hyvä, saa vilpitöntä hyvää palautetta työstä mikä on hyvin tehty. Silloin edes raha ei enää ole pointti, sillä tekeehän monet ökyrikkaat ihan vapaaehtoistyötäkin.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen määrä ja valmistuminen onkin täysin riittämätöntä. Paljon on vuokra-asuntokeskusteluissa päivitelty myös siitä, että kuntien tulorajoituskämpissä asuu vuokralaisia, joita ei tulojensa puolesta pitäisi. Miksi kunnat sallivat tilanteen olla tämä?

Juha Hämäläinen

#19. Mitenkä ne kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiset muille kuuluvat. Mikset mene muuttajiesi kanssa niitä tekemään itsellenne. Niin on Suomessa ennenkin tehty.

Eipä tuolla työmailla näy näitä nuoria terveitä pakolaisia töissä yhtään. Mutta ostoshelvettien käytävillä sitäkin enemmän shoppailemassa vaatteita ja kännyköitä.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #27

Valtion ja kuntien kannattaa rakentaa vuokra-asuntoja, joilla saadaan mm. nuoria nettomaksajia asukkaiksi. Omistusasuminen on yksilön vaihtoehto ja sopii vakiintuneeseen elämäntilanteeseen.

Juha Hämäläinen

Pitäisikö avata Kreikan-mallin työvoimapuistoja?

Kreikassa, jossa pakolaiset eivät saa rahaa kotiin, kuten ei muutkaan, on jokaisessa kylässä ja kaupungissa työvoimatori, josta voi hakea aamulla (parhain valikoima) ja päivällä, sekä illalla ja yöllä duunareita melkein mihin vaan tarpeeseen.

Niissä kaupungeissa, jossa olen tuota työkkäriä käyttänyt on aina tietyn ryhmän kapo, joka osaa jotain kieltä sopimukseen vaadittavan verran. Tämä helppoheikki tutkii tarpeesi ja etsii joukostaan tai kumppaneidensa joukosta sopivat sovittuun hintaan. Capo kerää työläiskarjaltaan oman osuutensa jälkikäteen, jotta ihmiskauppasyytteet voidaan välttää!

Tämä on melkein, kuin Suomen rekrymarkkinat, jossa helppoheikit ajavat mustaa autoa aurinkolasit päällä ja hoitavat välsitävedon toimistoissa.......

Markkinatalous rules ok?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Onhan siinä ihmiskaupan ainekset koossa, mutta ei toimettomuuskaan ihmiselle pitkän päälle ole hyvä ratkaisu.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Aika paljon seurannut keskustelua mm. Pääministerin ja muiden tahojen tekoälystä, robotisaatiosta ja tulevasta valtavasta uudelleen koulutus projektista.

Melko paljon joutuu ihmisiä työttömäksi tulevaisuudessa. Tosin tekoäly ja Robotit luo myös työpaikkoja nk. Jälkimarkkinoinnin, sisältäen huollon, koulutukset jne.

Jotenkin on nyt alkanut rakentua sellainen kuva itselläni, että tulevaisuudessa meillä ei enään keskustella työvoimapulasta eikä työperäisesta maahanmuutosta, vaan siitä mistä Valtio saa tulonsa.

Presidentti Niinistö kertoi vaalien alla tästä haasteesta.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Missään nimessä mitään varsinaista työvoimapulaa ei ole tulossa. Joillakin yksittäisillä aloilla saattaa näin käydä, mutta niistä kyllä selvitään työvoiman uudelleenkouluttamisella, sekä täsmärekrytoinnilla ulkomailta.

Kyse on suuryritysten lobbaamisesta ja he ovat saaneet työperäisen maahanmuuton edistämisen aina hallitusohjelmiin saakka. Nyt meillä kouluissa opetetaan tätä jopa faktana. Itse jouduin vastaamaan lähihoitajaopinnoissa koekysymyskeen liittyen väestöpyramidiin, ja täydet pisteet sai kun vastasi sen yleisen liirumlaarumin minkä varmasti kaikki tietävätkin.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Ylen kyselyn perusteella työvoimapula selvityksen kohteena olleissa yrityksissä koskee järjestyksessä eniten seuraavia ammattiryhmiä.

1. Myyjät ja myyntiedustajat

2. Kokit ja muut keittiötyöntekijät

3. Kuorma-auton ja erikoisajoneuvon kuljettajat

4. Talonrakentajat

5. Kiinteistönhuollon työntekijät

6. Kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntijat

7. Toimistosiivoojat

8. Moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat

9. Kotipalvelutyöntekijät

10. Maatalous- ja teollisuuskoneasentajat

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10139406

Käyttäjän JariKeskimki kuva
Jari Keskimäki

Mikki. Mikä saa sinut uskomaan että muslimit, jotka ovat työttömiä, ja tykkäävät lorvia kaupugilla päivät ja yöt, pelastaa Suomen? Käly on Te toimistossa töissä ja eipä siellä kuulema noita henkilöitä käy. Ja nuo lähiöt joissa heitä elää, ei sieltä kukaan töihin aamuisin lähde nyt, eikä tulevaisuudessa. Tässä yks persu joka seuraa läheltä näitäkin lähiötä.

Toimituksen poiminnat