miesenergiaa

Herättävätkö Siniset, Harkimo ja Väyrynen äänestäjät?

Puoluepolitiikan hiipuessa on marginaaleista noussut uusia poliittisia liikkeitä, tai siksi mieliviä, joiden vakavastiotettavuus tai kiinnostavuus voi herätellä nukkuvia ja omiinsa tyytymättömiä uuteen äänestyskäyttäytymiseen. 

Tiedämme, että pienillä ryhmillä on tiukka paikka päästä läpi, mutta tämän onnistuessa, on näillä verraten helppo myös saada hallituspaikka takiaiskykyjensä johdosta. Vaalikarjan vaeltaessa sankoin joukoin uurnille, ne voivat vaaleissa muuttaa valtapuolueiden asemaa nappaamalla kohtalaisenkin kannatuksen. Tämän pelossa suomalaisessa politiikassa tapahtuu jokaisen eduskuntakauden loppupuolella joukko manööverejä, kuten edustajapalkkioiden nostot ja julkistukset hulppeista omaneduntavoitteluista, joilla äänestämistä pohtivaa kansaa kypsytetään jättämään seuraavat eduskuntavaalit väliin, nyt myös maakuntavaalit. 

Valtapuolueita tukeva media onkin onnistunut runmuttamaan viestin hyvin ja Suomen poliittinen valta jaettiin pitkään kokoomuksen, keskustan ja demarien kesken aina kuntatasoa myöten. Vasta Timo Soinin perussuomalaiset muuttivat asetelmaa, jossa poliittista muutosta kotisohvalla haluavat tarttuivat Soinin henkiseen kutsuun ja ottivat ensimmäisen askeleen itse. Jussi Halla-aho ja Matti Putkonen vesittivät tämän, mutta sen syvempi vaikutus jää nähtäväksi. Toistaiseksi persut ovat päätyneet itkemään sinisten perään, vaikka saivat mitä tilasivat.

En usko sinisten saavan muualle tähyilevien persujen ääniä, mutta omaa norsunluutorniaan rakentavat Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen saattavat näin tehdä. Muiden heränneiden osalta tilanne on avoin kaikille. Sinisillä on näyttöä siitä, että liikkeestä löytyy kyvykkyyttä ministeripestien hoitamiseen ja hallitusvastuun kantamiseen, kun taas Harkimo ja Väyrynen ovat esittäytyneet yhteistyökyvyttömyyden rintamalinjoilla. 

Paljon riippuu siitä, että saako Harkimo liikkeensä liikkeelle vai lopahtaako into samoin kuin eduskunnassa. Väyrynen ei päässyt kalifiksi kalifin paikalle keskustassa ja nähtäväksi jää saako Keminmaan Ahmed Ahne paikkaansa takaisin edes penkinlämmittäjältään eduskunnassa ja jatkoa puolueessa, josta hän erottamisensa lisäksi erosi itsekin. 

Helsingin Sanomien uutisoiman Taloustutkimuksen kyselyaineiston mukaan ne, jotka jättävät äänestämättä vaaleissa, ovat keskimääräisiltä kannoiltaan maahanmuuttokielteisempiä kuin ne, jotka äänestävät. Nukkuvien saaminen ääestämään ei kuitenkaan realisoidu suoraan kenellekään, sillä mielenkiintoista asetelmaa luovat vanhojen puolueiden välille esim. kansanedustaja Atte Kaleva, jonka kokonaiskuva maahanmuuton erityiskysymyksissä on parempaa kuin Halla-aholla ja ilman vihapuhetta. Oman vaikuttavuutensa tuo myös se, että kokoomus on hallituskypsä ja perussuomalaiset asemoivat itsensä hallitusvastuunkannon ulkopuolelle oppositioon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Niin ja herätämmekö me äänestäjät - kyllä herätämme jos suomalainen valtamedia alkaa edes kohtuudella meitä kohtaan tehdä sitä, mitä se väittää tekevänsä ja olla oikeasti sitoutumatonta.

www.nukkuvat.fi

Konseptin voima hoitaa sitten loput... ja se että Nukkuvat on jotain oikeasti aivan uutta suomipolitiikassa!

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Politiikassa on tilaa monenlaiselle tekijälle, myös teille. Parrasvaloihin ei ole oikotietä, eivätkä edes kaupallisen median kasvatit Harkimo at all pääse ruohonjuuritason työtä tekemättä eteenpäin ja loppu on kiinnostavuudesta kiinni. Äänestäjät päättävät kenelle mahdollisuus suodaan.
Minulle ei ole niinkään tärkeää se, että ketä äänestetään. Ensisijaista on se, että entistä suurempi osa äänioikeutetuista osallistuu vaaleissa äänestämiseen. ”nukkuvat” on apattiselle kansanosalle virheellinen nimitys, sillä kyse on välinpitämättömistä. Tämän asenteen kasvaessa myös katukuvassa näkyvät lieveilmiöt lisääntyvät. Tästä valtamedian ja koko poliittisen kentän tulee olla huolissaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eivät herätä. Soinin, Harkimon ja Väyrysen elämä kuluu lähinnä peiliin katsoessa. Väyrynen toki kuuluu vielä hetken kansanliikkeeseen ja Harkimokin sellaiseen kuului, mutta molemmille on tärkeintä se peilissä näkyvä Minä. Soini populistina on lähtökohtaisesti Minä.

Kansalaiset aina välillä innostuvat "uusista tuulista", mutta tuulet tyyntyvät melko nopeasti.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Harkimo ja Väyrynen ovat liikkeensä keulakuvia, kun taas Soini ei. Mielenkiintoista on se, että Soinia kaivataan edelleen kommentoimaan, osallistumaan ja näkymään oman poliittisen viitekehyksen kärjessä, vaikka hän on puolueessaan normi rivijäsen ja keskittyy täysin ulkoministeripestin hoitamiseen.

Pidän ajatuksesta, että siniset mittauttavat kannatuksensa myös ilman Timo Soinia. Toivottavasti kristillisen arvomaailman omaava Timo Soini valitaan/lähtee Ebrd:n pankkisektorille sen suomalaisedustajaksi jatkamaan Afrikan sarvessa hyvää työtä, jolla kehitysyhteistyöapu suunnataan paikallistasolla. Tämä on ennalta ehkäisevää maahanmuuttopolitiikkaa, jonka vaikutukset näkyvät myös Suomessa ja meidän kannalta merkityksellisiä päätöksiä voidaan tehdä eri toimintaympäristöissä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Näille kaikille on yhteistä se, että he ovat omilla teoillaan tehneet epätodennäköisemmäksi uudelleen valintansa päättäviin elimiin ja viimeistään vaalitappion jälkeen heitä ei enää tarvitse kuunnella. Muut poliitikot ja poliittiset puolueet kiittävät ja kumartavat päästessään käsiksi heiltä vapautuviin paikkoihin europarlamentissa, eduskunnassa ja kunnanvaltuustoissa.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Niillä, joilla on mahdollisuus muuttaa yhteiskunnan epäkohtia, on velvollisuus tehdä parhaansa niiden edellytysten mukaan joita heillä sillä hetkellä on. Valta ja vastuu kulkevat käsikkäin ja siksi siniset ovat hallituksessa. Jos se ei riitä, niin se ei riitä.
Harkimo sen sijaan jättäytyi poliittisen viitekehyksensä ulkopuolelle, tuomatta näkökulmiaan niihin pöytiin, joissa päätöksiä rakennettiin. Väyrynen ei ole joukkuepelaaja hänkään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mikki Nieminen, hieno analyysi sekä poliittisesta tilanteestamme että "uusista tuulistamme".

Jätit mainitsematta Liike Nyt!:n kultakimpaleen Mikael Jugnerin. Jugner on luultavasti Liike Nyt -ideologi. Hän on innovatiivinen ja toimii koko liikkeen herättäjänä ja liikkeellepanijana. Kun Harkimon viitseliäisyys loppuu, Jugnerilta tulee uutta intoa ja ideointia.

Harkimon videoblogit ovat saaneet ihan uutta ilmettä Jugnerin-Harkimon yhteistyön alettua viime syksynä.

Listaan loppuun poimintoja kirjoituksestasi, siis niitä, joiden osalta saat peukun:
- edustajapalkkioiden nostot ja julkistukset hulppeista omaneduntavoitteluista, joilla --- kansaa kypsytetään jättämään --vaalit väliin--

KN: Mielenkiintoinen pohdinta, liekö totta kuitenkaan?

- Jussi Halla-aho ja Matti Putkonen vesittivät tämän, mutta sen syvempi vaikutus jää nähtäväksi. Toistaiseksi persut ovat päätyneet itkemään sinisten perään, vaikka saivat mitä tilasivat.

KN: Loikkivia solvataan, loikkivatpa mihin suuntaan tahansa. Persut itse eivät tunnu kutsuvan syliinsä. Katkeruus tekee edelleen kipeää?

- omaa norsunluutorniaan rakentavat Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen saattavat näin tehdä.

- Sinisillä on näyttöä siitä, että liikkeestä löytyy kyvykkyyttä ministeripestien hoitamiseen ja hallitusvastuun kantamiseen, kun taas Harkimo ja Väyrynen ovat esittäytyneet yhteistyökyvyttömyyden rintamalinjoilla.

- Paljon riippuu siitä, että saako Harkimo liikkeensä liikkeelle vai lopahtaako into samoin kuin eduskunnassa.

- Väyrynen ei päässyt kalifiksi kalifin paikalle keskustassa ja nähtäväksi jää saako Keminmaan Ahmed Ahne paikkaansa takaisin edes penkinlämmittäjältään eduskunnassa ja jatkoa puolueessa, josta hän erottamisensa lisäksi erosi itsekin.

KN: Taidatko tuon tuota selkeämmin ja oikeammin sanoiksi panna!

- esim. kansanedustaja Atte Kaleva, jonka kokonaiskuva maahanmuuton erityiskysymyksissä on parempaa kuin Halla-aholla ja ilman vihapuhetta. Oman vaikuttavuutensa tuo myös se, että kokoomus on hallituskypsä ja perussuomalaiset asemoivat itsensä hallitusvastuunkannon ulkopuolelle oppositioon.

KN: maahanmuuton erityiskysymysten kriittisesti, mutta asiaan kiihkottomasti suhtautuvat edustajat tuntuvat olevan harvassa.

Itse suhtaudun maahanmuuttoon positiivisesti ja kannatan erityisesti positiivista pohjavirettä maahanmuuttokysymysten ratkaisemiseen. Millä tavoin voisimme lisätä maahanmuuttoa, on minun keskeinen kysymykseni teeman ympärillä.

Jotta tavoite voisi toteutua, pitäisi maahanmuuton erityiskysymyksiä ratkaista. Ikä- ja sukupuolijakauman on oltava oikea, jotta kotoutuminen ja integroituminen onnistuisivat. Kotoutumistoiminnan onnistumisia ja epäonnistumisia olisi voitava arvioida ilman syyllistämistä.

Olipa tavoitteet mitkä tahansa, pelkkä vastakkain huutaminen ei tuo mitään hyvää. Yhteisymmärryksestä hyödymme kaikki.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Liike Nyt piti olla yhteistöväline, mutta se on kehittymässä puolueeksi, jota sen ei pitänyt olla, joten Mikael Jungnerin stailaus meni pieleen jo lähdössä. Liike on tiensä alussa ja epäilen suuresti sen elämistä vaalikauden yli. Uutena poliittisena toimijana, jolla on esim. sinisistä poiketen rahaporukan maine, se kerää vanaveteensä runsaasti muita yhteistyökyvyttömiä, jotka haluavat osansa kuka mitenkin. Se, että Harkimo, Jungner, ym. pääsevät parrasvaloihin kertomaan kantojaan, siitä on pitkä matka esim. hallitusneuvotteluihin osallistumiseen. Tätä hidasta etenemistä Harkimo lähti karkuun.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kaikille yhteistyöverkostoiksi luoduille aihioille näyttää käyvän ihan samalla tavalla. Eihän Paavo Väyrysen Kansalaispuolueenkaan alunperin pitänyt olla perinteinen puolue, vaan kansanedustajien yhteistyöverkosto.

Kasvaminen eduskuntapuolueeksi on jo yksin pitkä taival, mutta vielä pidempi hallituspuolueeksi.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #18

Juuri näin. Kansalaispuolue pysyy otsikoissa Väyrysen toimintaan liittyvien taloussotkujen ja jäsenyyskin ratkaistaneen käräjäoikeudessa, lisäksi Euroopan parlamentti on käynnistänyt selvityksen ja mahdollisesti perii v.2016- matkakuluja europarlamentaarikolta takaisin. Tämä tuskin lisää hänen kannatustaan?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Jos kaikkien asiantuntijoiden mukaan "äärimmäisen riskialttiin" SOTE-uudistuksen riskit toteutuvat niin, että ne tuntuvat suomalaisten arjessa, niin varmasti keskustan ja kokoomuksen äänestäjiä siirtyy muiden puolueiden äänestäjiksi.

Tavallisen suomalaisen ja etenkin politiikanteosta kiinnostuneen kannattaisi nyt nähdä persut sellaisena valmiina puolueena, jossa on paremmin tilaa olla omaa mieltänsä kuin muissa puolueissa. Tietenkin täytyy olla tinkimättömästi sosiaaliturvaperusteista maahanmuuttoa vastaan, mutta muuten ilmaisunvapaus ja suvaitsevaisuus on persuissa nyt murrosvaiheessa kiitettävällä tasolla.

Persut voivat toimia koko kansan kokoajana, jos ihmisillä vain riittää rohkeutta tulla puolueeseen.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Perussuomalaiset voivat onnistua, jos saavat liikkeelle ne, jotka poliittista muutosta kaipaavat, mutta jättävät kuitenkin henkilökohtaisen ensi askeleen ottamatta. Tämä onnistui v.2011, uusinta on mahdollista. Haitallinen maahanmuutto vaikuttaa maan ja EU:n talouteen huikeasti. Siitä pitää puhua asiallisin argumentein lisää.

Pasi Karlsson

Jotenkin kuvaus Ahmed Ahne sopii paremmin Soinille kuin Väyryselle.

No eihän miljoona kärpästä voi olla väärässä, skeida on hyvää?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Näkökulmajuttu. Timo Soini on ollut ja on edelleen ensisijaisesti isänmaan asialla, Väyrynen omalla asialla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vastaan otsikko kysymykseesi, että "Nyt olisi "aitovihreälle" puolueelle tilaa Suomen puoluekentässä, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254703-ny...

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Yhdessäkin vihreässä on riittävästi Suomen tarpeisiin. Jos vihreitä arvoja halutaan tiivistää, niin miksi sitä ei tehtäisi vihreiden sisältä?

Juhani Vehmaskangas

Asia lienee ainakin niin, että Hjalliksen riveihin ei ihan kuka vaan pääse, ainakaan helpolla.

Itse lähetin sähköpostia hänelle (ei mennyt perille) ja Jungnerille (meni perille, kai?) heti kun sain hyvästä ideasta kuulla. Viestini oli seuraava:

"Tervehdys,

Olisin kiinnostunut liittymään jäseneksi - miten se onnistuu, onnistuuko?

Juhani Vehmaskangas"

Toistaiseksi eivät ole vastanneet mitään. Päättelen siitä, niin mitä - no jotain.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Ehkä viestitulva on niin valtava, että toiminta on syystä verkkaista. Politiikassa tarvitaan kärsivällisyyttä kaikilla portailla ja myös ennen niille pääsemistä.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä
Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Toivottavasti annat sen kuitenkin jollekin ehdokkaalle.

Toimituksen poiminnat