miesenergiaa

Vihervasemmisto ohittaa poliisin resurssit tarpeettomina

Suomen Turussa tapahtunut terroristinen väkivalta koskettaa, mutta muuttaako se politiikan rintamalinjoja mitenkään? Esimerkiksi seuraavaksi pääministeripuolueeksi hypetetyn vihreiden vaihtoehtobudjetissa poliisin turvallisuusvalvonnan resurssit on tyystin ohitettu.

Vasemmiston varjobudjetin valinnat ovat samanmoisia, eikä kumpainenkaan puolue myöskään omassa hallitusvastuussaan yleistä turvallisuutta edistänyt. Vasemmisto on myös esittänyt heille tähdellisemmän asian kriminalisointia, mutta osoittamatta edes tämän toteuttamiseen lainkaan resursseja. 

Vihervasemmiston pitkäaikaisessa lobbauksessa on ollut niin poliisin kuin rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien resurssien sekä tiedustelulainsäädännön saamisen jarruttaminen, jotka ovat keskiössä kansallisen turvallisuusymäristön luomisessa. Niin vihreiden kuin vasemmiston näkemysten mukainen turvallisuusympäristö ei tarvitse lisäresurssointia, mikä tekee Suomesta valtavan haavoittuvan yhteiskunnan. Hallituskaan ei pääse poliisin resurssien kohdentamisesta täysin puhtain paperein, mutta selkeästi sen linjaukset ovat turvallisuuden ylläpitämiseen tähtääviä, toisin kuin opposition äänitorvien. 

Opposition ja myös pääministeripuolue keskustan keskittyminen presidenttipeliin jo nyt kertoo karusti siitä, että täysin toisarvoinen puuhastelu on syrjäyttänyt päätöksenteon tarkoituksenmukaisuuden. 

Lähteitä:

http://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2016/11/vaihtoehtobudjetti_sivuille.pdf

https://www.vihreat.fi/sites/default/files/vaihtoehtobudjetti2017_1319_2.pdf

http://mikkopaatero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227186-poliisi-ei-saa-lisarahaa-vuodelle-2017

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vihervasemisstolla oli pääministerin paikka koska?
Entä sisäministerin salkku?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Vihreistä povataan sen nykykannatuksella lähitulevaisuuden pääministeripuoluetta, kun keskusta hiipuu ja kokoomus ei kelpaa oppositiossa olevien kaveriksi.
Vasemmisto ja vihreät olivat edellisessä hallituksessa, ennen siirtymistään käpykaartilaiseksi oppositioon.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Oikeistolainen lähihoitaja tykittää. Onpa Upeaa!!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mikki on poliisin budjetin leikkaamisen seurausten kannalta oikeilla jäljillä, mutta syy ei ole pelkästään vasemmiston. Poliisin toimintaa ja kehittämisen edellytyksiä ovat jarruttaneet yhtälailla myös kokoomus ja erityisesti RKP. Varsinkin talousrikosten tutkinnan osalta.

Poliisin tehtävä ei ole pelkästään torjua terrorismia, vaan sen tärkein tehtävä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, rikosten ennaltaehkäisy ja niiden selvittäminen koko valtakunnan alueella. Tätä tehtävää se toteuttaa lakisääteisesti yhdessä muiden viranomaisten ja kansalaisten kanssa.

Poliisin budjettia on tavalla tai toisella leikattu jo useamman vuoden ajan. Lopputulemana on riski, että poliisien kokonaismäärä käväisee jopa alle 7000:n ennen kuin uusia poliiseja valmistuu ammattikorkeakoulusta.

Liki kaikkien puolueiden yhteisellä päätöksellä toteutetut leikkaukset vaarantavat jo nyt mm. perusrikosten selvittämistyötä, koska tutkinnasta on vähennetty henkilötyövuosia kentän resurssien turvaamiseksi.

Turun tapauksen mittava selvitystyö tehdään käytännössä poliisihallituksen lisärahoituksella ja tarkoittaa sitä, että rahat ovat pois jostain muusta. Henkilöstö joutuu tekemään samalla melkoisen määrän ylitöitä. Vaikka ylitöillä saa mukavasti kinkkua leivän päälle, ei niitäkään jaksa loputtomasti tehdä. Ylityöt ovat yksilötasolla pois jostain muusta, mitä raha ei aina korvaa.

Poliisia koskee sama työlainsäädäntö kuin muitakin kansalaisia. Kun tunnit ovat täynnä, kyseinen henkilö ei tee enää yhtään ylimääräistä liikettä.

Nyt käytetään resursseja, joita oikeasti ei ole jemmassa missään.

Poliisin toimintaresurssit ja henkilötyövuodet eivät riitä kovin moneen katastrofiin vuositasolla.

Sisäministeriö myöntää kyllä lisää rahaa tarvittaessa, mutta tekijät loppuvat nopeasti.

Täällä on lähdetty sisäministeriötasoisesti liikkeelle lintukotoajatuksella, ei täällä tapahdu koskaan mitään. Näin ollen turhat viranomaisresurssit on siivilöity samalla kun rahaa on jaettu auliisti kaikenlaiseen humpuukitoimintaan.

Raha ei olisi estänyt Turun tragediaa.

Rahalla voidaan kuitenkin varmistaa poliisin kyky ylipäätään toimia sen lakisääteisissä tehtävissä.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Totta monin osin ja varsinkin, ettei raha olisi estänyt Turun tragediaa.
Nostankin tässä esiin sen faktan, että niin vihreiden kuin vasemmiston vaihtoehtobudjetit eivät kajoa nimeksikään sisäisen tai ulkoisen turvallisuuden resurssointiin. En halua uskoa, että se on kummallekaan puolueelle merkityksetön.

Toimituksen poiminnat