*

miesenergiaa

Perussuomalaisten höynäytetty puolueväki

  • Perussuomalaisten höynäytetty puolueväki

"Mestari saapuu, oletko valmis." Näin moni puolueveli hypetti poliittista ilosanomaansa, julistaessaan kaipaamansa messiaan tulemista keskuuteemme. Puoluekenttä odottaa Jussi Halla-ahon kiertävän kuntia, kuten Timo Soini silloin, kun puolueen nousua parrasvaloihin vasta rakennettiin. Ihan noin peruskoulumatikallakin ynnättynä tämä vaatii vettenpäällä kävelyn kaltaisen ihmeen onnistuaakseen. Brysselissä viihtyvän puheenjohtajamme aika ei noin teknisesti ajatellen tule riittämään kentän kiertämiseen. Vahva on myös epäilyni motivaatiosta.

Puolueen ruoriin päässyt Halla-aho kurmotti mieluusti entistä puheenjohtajaa Timo Soinia, mutta loppujen lopuksi vain maksoi potut pottuina Soinin aiemmista kuittauksista. Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen Soini piti puolueen oppositiossa, vaikka eduskuntaryhmässä oli halua tarjolla olleeseen hallitusvastuuseen. Nyt Halla-ahon johdolla juna menee toiseen suuntaan ja aika näyttää kuinka syvälle suohon se vie. 

Timo Soini näytti esimerkillään mallin miten puoluetta johdetaan ja hänen siirryttyä siitä syrjään tuli muiden vuoro jatkaa. Soini oli niin kauan puolueen johdossa, kunnes takana oli kyllin kyvykkäitä nousemaan esiin ja ottamaan vetovastuu. Vaikka se tuntuu nyt monelle kirosanalta, on siinä myös kiitoksen siemen, kun jatkajia löytyi, mutta kun päästää irti, niin tapahtuva ei ole enää omissa käsissä. Hämmentävän nopeasti puolueen syvät rivit siirtyivät uuden voittajan taakse ja hylkäsivät vanhan juhdan. Ei viimeistä taputusta hyvin tehdystä työstä, kuin kollektiivinen tilaisuuden tekemä varkaus, josta  pidättäytyminen on oman moraalin varassa. 

Tapahtunut manööveri on oiva esimerkki siitä miten omien arvojen puolesta on taisteltava silmät ja korvat auki. Auervaarat, nigerialaiskirjeet ja yhtä totuutta suoltavat roskapostit uppoavat edelleen mediakritiikittömiin ja helppouskoisiin perussuomalaisiin, koska hyvä valhe on kiinnostavampi kuin tylsä totuus. Halla-aholaisten seuraava invaasio tapahtunee sen yhteiskunnan oikeistoradikaalien pohjasakan palauttamisella ja rekrytoimisella puolueen jäseniksi, joista olemme hyvällä syyllä hankkiutuneet eroon tai pidättäytyneet hyväksymästä jäseniksi. Tavoite ei ole maksimoida puolueen jäsenten määrä, vaan pitää huolta siitä, että aika entinen ei koskaan palaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Siitä on kerrottu asiantuntijoiden puheissa aivan tässä viime aikoina, että Soini itse oli osatekijä tapahtuneelle. Hän houkutteli puolueeseensa mitä erilaisempia ihmisiä, vaikka myös sitten aivan asiallisillekin löytyi paikkansa. "Jytkyn" syy aikanaan oli juuri tämä, eli pettyneet äänestivät uutta voimaa eduskuntaan. Nyt tuo voima oli elossa edelleen ja paukutti kaiken kerralla uusiksi, mutta tällä kertaa omassa kokouksessaan. Tähän jytkyyn ei tarvittu koko Suomen herättämistä, vaan vielä niitä omien uskollisten aktivoimista. He eivät vain ymmärtäneet, että nyt puolue on hallituksessa ja täytyy osata myös käyttäytyä.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Käyttäytyä ja käyttäytyä, veteen piirrettyjä viivoja. Joskus poliittinen epäkorrektius voi vaatia käyttäytymissääntöjen venyttämistä, mutta tässä mentiin yli rajan ymmärtämättä kokonaisuutta. Halla-ahon kannattajat ovat vedonneet siihen, että perussuomalaisia on johdettu aiemminkin Brysselistä. Näin onkin, mutta puolueemme ei ollut silloin hallituksessa, mikä muuttaa koko jutun luonteen. Valitettavaa, että Halla-aho ei kyennyt näkemään kokonaiskuvaa, ainoastaan omat tarpeet. Hän saanee pian epäsosiaaliseen mediaan oman sivuston "Jussi Halla-aho, mulkku joka tuhosi perussuomalaiset" tai jotain. Omaa etuaan ajava puolue-eliittihän on ollut perinteisesti kansan hampaissa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Perussuomalaiset toki jatkavat vielä, kuka tietää kuinka kauan. Minä en puolueen kuolemaa toivo, Soini oli sen kantava voima ja suosikkini puoluejohtajista. Mutta hallituspuolueena en tiennyt pätevyydestä mitään, ennen tätä kaikkea. Ja jos rehellinen olen, en tiedä kunnolla vieläkään, sillä Keskusta ja Kokoomus tuntuivat joskus dominoivan taivalta. Tätä myös Halla-aho kritisoi A-studion lähetyksessä, jossa oli myös Sampo Terho mukana. Kumpi heistä voittaisi, sekin samantekevää, ennen kuin se toinen voitti. Sitten tuli ajatusten aika, että mitä tästä oikein seuraa. Kun nyt kaksi muuta hallituspuoluetta ovat perin nuivia jatkolle, on helppo sanoa, että Terho olisi taannut paremman huomisen. Mutta tämän tietää vasta kun jotain tapahtuu. Halla-aho sanoi asioita suoremmin kuin jo hallituksessa vaikuttanut Terho, joka varoi sanojaan ymmärrettävistä syistä. Halla-ahon oli helpompaa olla se mitä hän halusikin olla, pyrkien tosin poistumaan valokeiloista Brysselin pimeyteen. Ensin hän herättäisi kannattajansa ja sitten poistuisi maasta. Siinä on jo jotain outoa. Oman väen on vaikeata tavoittaa tällaista johtajaa tai luoda persoonakohtaista kontaktia. Iltalehden juttu tähän loppuun... http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706112200201...

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #8

Kiinnostavia ajatuksia Ilkka. Perussuomalaisena minä en ole tyytyväinen uuden puoluejohdon toimintaan ja pidän puheenjohtaja Halla-ahon aikomusta johtaa puoluetta Brysselistä tarkoitushakuisena keinona välttää hallitusyhteistyö.
En kuitenkaan näe puolueen muuttuneen mitenkään, puoluejohdon heikko poliittinen osaaminen tai haluttomuus ei ole virhe, vaikka se pänniikin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #10

Puolueen ulkopuoliselle se on vain sellaista "istu ja odota mitä tapahtuu" elämää. Uskoin Sampo Terhon olevan johdossa ennen puoluekokousta, mutta oudosti vain Jussi Halla-aho kuroi etumatkaa kiinni ja meni sitten ohi. Minulle ei todellakaan ollut voittajalla väliä, molemmilla oli hyvät ja huonot hetkensä. Mutta sisäinen reakointi oli Perussuomalaisilla itsellään voimakas. Puolueen säännöt ja äänestykset, tulokset, olivat nekin minulle "outo lintu". Tässäkin Perussuomalaiset itse kertoivat, että nyt ei mennyt kuin olisi pitänyt. Porukka ei pysynyt kasassa, tyytymättömiä aivan liian paljon. Halla-aho rysäytti kerralla kaiken uusiksi ja vielä aikomus johtaa puoluetta etänä, kaukana hallituksesta ja kannattajista. Ei se voi toimia jos omat hylkii ja toiset puolueet vierastavat. Persoonana Laura Huhtasaari olisi ollut se todellinen puoluejohtaja, mutta ei ajatuksiltaan samaa kuin Soini. Halla-aho hoiti vain voiton "nuiville" ja sitten takaisin Brysseliin. Puolueen suurin muutos ei liene ollut aate, vaan vaatteet ihmisten päällä. Mihin se olisi johtanut tai johtaa, en tiedä.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #11

Puolueeni entinen ja nykyinen johto pitää kiinni hillotolpistaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Puolueessa on 10300 jäsentä ja puheenjohtajavaalissa äänesti muistaakseni jotain 1800 joten äänestysprosentti ei oikein korkealle noussut. Siinäpä se taisi tämän keikauksen syy ollakin kun tavalliset tolkun ihmiset kuvittelivat että jatkuvuus saadaan hoidetuksi ihan siitä vaan. Halla-aho osasi laskea paremmin ja innoitti kannattajansa tulemaan kokoukseen.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Oikeistoradikaalien manööveri oli sangen tehokas ja hienosti junailtu. Nyt perussuomalaisten riveistä lähtevät tekevät tilanteen pysyvyyden näille vielä helpommaksi.

Marko Parkkola

Kas. Unohdin itkupotkuraivariblogauksestani puolueen katkeroituneet myyrät. Hyvä että muistutit.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Et unohtanut, ymmärryksesi politiikasta on vain perin suppea.

Toimituksen poiminnat