*

miesenergiaa

Ministerien vähennennyskokeilun tulos on huomioitava

  • Kansalaisia kuuntelemassa Salon torilla 11.3.2017
    Kansalaisia kuuntelemassa Salon torilla 11.3.2017

Juha Sipilän (kesk) hallituksen yhdeksi peruslähtökohdaksi otettiin poliittisen hallintokoneiston vähentämiskokeilu ja ministerimäärän leikkaaminen. Hallitusneuvottelujen lopputuloksena hallitukseen tuli 14 ministeriä, mikä oli kolme vähemmän kuin Alexander Stubbin (kok) ja viisi vähemmän kuin Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa. Nykyhallituksessa on 9 miestä ja 5 naista. Tässä Suomi poikkeaa muista pohjoismaista, joissa hallitusten ministeripaikat ovat tasa-arvoisesti jaettuja. Samoin ministerien määrällistä tarvetta on katsottava tarkoituksenmukaisesti. Vähennyskokeilun tulos on huomioitava ja toteutuneen perusteella pidän sitä hyvin riskialttiina.

Ministerien vähentämiskokeilun taustalla oli Kataisen hallituksen epäonnistunut ministeritoiminta, mikä johtui enemmän toisistaan poliittisesti etäällä olevien hallituspuolueiden yhteistyökyvyttömyydestä kuin ministerien määrästä. Kataisen hallitusta vaivasi jatkuva päätöksentekemättömyys ja halu siirtää vaikeita asioita myöhemmäksi. Nämä asiat ovatkin kaatuneet paljolti Sipilän hallituksen syliin, jonka ministerimäärä on tällä hetkellä sekä tuntuvasti alimitoitettu että epätasa-arvoinen.

On turha puhua myöskään lasikaton rikkomisesta muilla sektoreilla, jos sitä ei tehdä edes kotimaan poliittisella näyttämöllä. Suomen tulee siis pitää kiinni tasa-arvoisesta ministeripaikkajaosta ja vaatia Juha Sipilää pitämään kiinni vaalipuheistaan, jossa hän lupasi tavoitella hallituskokoonpanoa, jossa on yhtä paljon naisia ja miehiä. Myös ministerien määrässä ollaan ylitetty kipuraja, kuten viimepäivien uutisoinnista on huomattu. Ministerien työsarka on suuri jo perustaltaan, siksi usean toimialan yhdistäminen on kyseenalaista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat